De Lekkere Tekst
 
+Blog

Betekent Google Discover het einde voor SEO?

De Lekkere Tekst+ 3 februari 2022

Met blozende wangen moet ik vaststellen dat ik tot hiertoe nog niets over Google Discover heb verteld. Shame on me. Maaaaaar dankzij mijn goede voornemens van 2022 merk je meteen ook dat ik een gi-gan-tisch inhaalmaneuver aan het maken ben. Misschien weet je ondertussen al alles van deze app? Dan swipe je deze blog maar weg. Voor de anderen: ik vertel graag hieronder wat Google Discover precies is en welke invloed Google Discover op SEO heeft. Is het einde in zicht voor de websites die bovenaan in Google komen? Of is het een Corrie storm in een glas water?

 

Wat is Google Discover?

Neen geen nieuwe Discovery Channel smiley. Eigenlijk is Google Discover een beetje ‘de Facebook van Google’. Er is ook een feed met nieuwsberichten die je kan lezen op je smartphone. Maar, in tegenstelling tot Facebook - die tegenwoordig heel wat onzin op je feed zet waar je helemaal niet om vraagt - zal Google enkel tonen wat je wilt lezen. Of tenminste, wat hij denkt dat jij wilt lezen. Met andere woorden: Google filtert de nieuwsitems op basis van je opgegeven interesses.

 

Hoe weet Google wat ik wil lezen?

Dat wordt duidelijk aan de hand van je surfgedrag. Remember the “delicious” cookies? Je weet wel: je bent op zoek naar een luxueuze terrasoverkapping en plotseling zie je overal ads voor terrasoverkappingen in je feed. Ja-aah. De cookies hebben hun werk gedaan. Wel, dit is ongeveer het principe van Google Discover. Google is watching you! Alleen hebben de nieuwsberichten die je krijgt niets te maken met ‘hoe nieuw ze zijn’. Google beslist zelf welke artikelen het meest relevant zijn en matchen met jouw zoek- of surfgedrag.

 

De Google Discover app installeren

Misschien ben jij al gretig in je app store aan het zoeken en vind je de app niet meteen? No worries. Vermoedelijk ben je een echte Safari-addict en heb je de Google app nog niet gedownload. Want eigenlijk is het niet spannender dan dit: de Google app.

Nu ben ik wel eens benieuwd wat Google Discover relevant genoeg vindt om in mijn persoonlijke feed weer te geven …

 

Effe kijken. Wat staat er bovenaan als ik nog geen voorkeuren heb aangeduid?

 

Feed Google Discover

 

Oei. Nu slaat-ie toch compleet de bal mis. Eerlijk gezegd interesseert Big Brother me geen zak. Ik snap zelfs niet dat Big Brother het scherm nog eens gehaald heeft. Maar goed, een foutje kan altijd gebeuren. Ik ontdek Google Discover graag nog wat verder.

App Google Discover

 

OK. Fair enough. Tips om langer te leven kan iedereen wel gebuiken, lijkt me.

 

I can live with that.

 

We kijken verder.

Google Discover Installeren

 

Iets rond VW. Makes sense. Ik heb onlangs een Volkswagen Beetle gekocht waar ik helemaal verliefd op ben geworden. Dus ik snap dit nieuwsbericht wel.

 

Nu word ik nog meer nieuwsgierig …

Google Discover voor iOS

 

Leuk.

 

We kijken verder.

 

Euhhh …

Google Discover iPhone

Oei. Misser van formaat. Sympathieke meisjes. Dat wel. Maar snap de relevantie niet. Mijn zoontjes luisteren al jaren niet meer naar K3.

 

Goed. Tijd om mijn voorkeuren te installeren.

 

Hoe installeer ik mijn persoonlijke Google Discover feed?

Jouw persoonlijke voorkeuren voor je Google Discover feed installeren is gemakkelijk:

 

 • Je opent de Google app.
 • Rechtsboven klik je op het menu.
 • Vervolgens ga je naar Instellingen.
 • Je klikt op Interesses.
 • Daarna kies je Jouw interesses
 • Ten slotte vink je de onderwerpen aan waarover jij meer info wenst.

 

De screenshots hieronder maken het wellicht nog duidelijker:

Google Discover_Instellingen

Erna:

Google Discover Interesses

 

En aanvinken maar:

Google Discover Persoonlijke Interesses

 

Word ik er warm van?

 

Na-aah.

 

De opties zijn vrij beperkt:

 

 • Werk okay.
 • Zoekmachineoptimalisatie ook interessant.
 • Luiaards? Altijd grappig.
 • Tekstschrijver. Leuk.
 • Apple Macintosh en MacBook: nog leuker.

 

Maar ik heb niets met volgende suggesties:

 

 • Coronavirussen: oververzadigd … om niet te zeggen … misselijk al.
 • Big Brother 2021: WTF.
 • Definitie???
 • Aandoening huh?
 • McArthurGlen ken ik zelfs niet.
 • Flipflop. Vreemd verhaal.
 • Witte wijn. Nope.

 

Dus heeft Google Discover mij overtuigd? Not yet.

Maar ik heb natuurlijk mijn persoonlijke voorkeuren aangepast en ben wel eens benieuwd naar de nieuwe feed.

Google feed

 

Feed vernieuwen? Jep.

 

Ik krijg volgende suggesties:

 

 • Loopt het meteen mis voor Viktor en Gert Verhulst in eerste aflevering ‘De Verhulstjes’?
 • Dit had Chantal Janzen graag van tevoren geweten over ouderschap.
 • LIVE – Zweden schrapt alle coronabeperkingen.
 • Britt Dekker had Ali B al veel eerder door.
 • Deze spijkerbroeken wil je in 2022 in je kast hebben.
 • LIVE – Meer coronapatiënten in ziekenhuizen.
 • Vrouwelijke artiesten willen verandering zien in industrie: ‘Er zijn meer mensen als Jeroen Rietbergen’.
 • Julie Vermeire krijgt gloednieuw programma met Gers Pardoel: ‘Dit kan ik al verklappen’.
 • Tobias is weer terug in het Big Brother huis.
 • Croissantjes opnieuw opwarmen? Zo doe je dat.
 • Karen Damen van haar sokken geblazen in ‘The Masked Singer’: ‘Ik ga even moeten bekomen’.
 • Goese snackbar Wendy’s krijgt geen 6,5 miljoen van Amerikaanse fastfoodgigant.

 

Hmmm. Ik word er nog steeds niet vrolijk van. Ben ik ertoe geneigd om een nieuwsbericht aan te klikken en effectief te lezen? Ook niet.

 

Sterker nog: ik ben verbaasd dat er nog steeds zoveel nieuws over corona en Big Brother wordt gegeven, terwijl ik dat helemaal niet had aangevinkt. Mode stond ook niet in mijn lijstje. Sappige BV- of BN-verhalen kan ik wel verorberen. Maar ik ben nog net niet hongerig genoeg om ze aan te klikken.

 

Wat ik wel tof vind, is dat ik een gezonde mix krijg van Vlaamse en Nederlandse berichten. Love it! Want als Vlaamse in Nederland heb ik een hart voor zowel Nederlandse als Vlaamse klanten.

 

Aha! Ik kan ook onderwerpen ‘verbergen’.

 

Dus even terug naar de instellingen en interesses. Hier kan je ook aanduiden wat je niet wilt zien. Dus geen Big Brother en corona voor mij.

 

Conclusie? De resultaten in de feed zijn beter. Maar geen leesvoer.

 

En dan nu de hamvraag: stoot Google Discover binnenkort websites die goed scoren met SEO van hun troon?

 

Het effect van Google Discover op jouw SEO-resultaten

Bij Google Discover draait het niet langer om het intypen van zoekwoorden. Da’s duidelijk. Big Boss Google kiest zelf wel wat je achter de kiezen krijgt: of dat nu Big Brother is of niet. Aangezien Google nog altijd de grootste zoekmachine is, is dat wel iets om vragen bij te stellen. Betekent dat dan dat websites die bovenaan komen in de zoekresultaten het voortaan kunnen vergeten? Met andere woorden: is het einde van SEO in zicht met deze Google Discover?

Invloed Google Discover op SEO

 

Eigenlijk is het de bedoeling van Google dat je al klanten kan bereiken of prospecten beïnvloeden nog voordat je effectief zoekopdrachten bent gaan typen in het zoekvenster. Daar heeft AI of Artificiële Intelligentie zeker iets mee te maken. Met andere woorden: voordat je zelf goed en wel beseft wat je lust, heeft Google het recept al klaar. Misschien zelfs al het gehele gerecht. Of je er nu allergisch voor bent of niet.

 

Het is een beetje het principe van Spotify en YouTube. Je hebt een uitgesproken muzieksmaak en dat hebben deze kanalen snel door. Bijgevolg krijg je een lijst van muziek die matcht met jouw favo’s.

 

Maar geen paniek.

 

Persoonlijk denk ik niet dat we meteen zullen evolueren naar een zoekopdrachtloze manier van zoeken. Oftewel a queryless search.

 

Het feit alleen al dat deze fameuze Google Discover vroeger ook wel al bestond onder een andere naam. Eerst was er namelijk Google Now en erna Google Feed. Ik denk dat niemand zich deze namen herinnert? En dat doet mij vermoeden dat ook deze Google Discover geen lang leven beschoren is.

Effect Google Discover op SEO

 

En aangezien ik bijna verplicht werd om te ‘smullen’ van corona en Big Brother, is mijn enthousiasme ondertussen al zodanig getemperd dat ik ertoe geneigd ben om de app er weer af te zwieren.

 

Dus voor mij is het een no-go.

 

Dag Google app.

 

Maar wat kan je doen als je wél enthousiast bent?

 

SEO-vriendjes blijven met Google Discover

Stel. Je gelooft wel in een toekomst met Google Discover en wil het spel slim spelen.

 

Wat kan je dan doen?

 

 • Blijf je best doen om relevante content te creëren. Hierbij komt het erop aan om je doelgroep goed genoeg te kennen. Welke onderwerpen interesseren je klanten en prospecten? Op welke haken ze af? Denk bewust over de onderwerpen na. Een beetje zoals Google Discover het (niet zo goed) doet.
 • Kies voor ‘evergreen’ content. Evergreen content is content die tijdloos is en te allen tijde gelezen kan worden. Of je nu in het jaar 2022 of 2030 leest. Het is een artikel dat de lezers altijd zal boeien. Beslist een uitdaging om na te denken over dergelijke onderwerpen. Maar het is het proberen waard.
 • Neem je tijd om een passende titel te verzinnen. Denk goed na welke titel indruk kan maken en aanzet tot verder klikken en welke titel mensen zullen wegscrollen. Lange, nietszeggende titels schrap je maar beter meteen. Zorg ervoor dat de titel attractief genoeg is om eventuele lezers aan te spreken.
 • Foto’s doen het altijd goed. Tenminste, als ze relevant genoeg zijn. En mooi. Het oog wil ook wat natuurlijk. Een donkere, saaie foto zet niet meteen aan tot klikken. En een foto die je inmiddels overal al vindt, spreekt ook niet echt meer tot de verbeelding. Dus ook hier weer. Neem je tijd om een passende foto te zoeken. Of trek er zelf een: met genoeg belichting. Of schakel een professionele fotograaf in. Bonuspunten!
 • Vergeet je Core Web Vitals niet. Dat zijn zaken als de laadsnelheid van je website (als je website of webshop 60 seconden nodig heeft om te uploaden, is de geïnteresseerde vogel allang gaan vliegen). Idem voor je afbeeldingen trouwens. Wees niet te kwistig met pop-upvensters. Dat kan irritatie opwekken bij je bezoeker. Moeten we nog zeggen dat je site mobielvriendelijk moet zijn? Really? En een https-domeinnaam is een must!

 

Enfin. Ik heb nog niet zoveel ontdekkingsplezier beleefd aan Google Discover. Maak ik me zorgen over mijn SEO-resultaten? Nope. Benieuwd welke SEO-avonturen Google wel nog in petto heeft.

Keep you posted!